De zelfrijdende auto, de revolutie van deze eeuw!

De zelfrijdende auto is een van de grootste ontwikkelingen van deze eeuw. Veel mensen denken dat de zelfrijdende, zelfsturende of autonome auto nog niet zo snel in ons straatbeeld en op de openbare weg zal verschijnen. Maar niets is minder waar. Sterker nog, de zelfrijdende auto is al op de openbare weg te vinden.

In Singapore bijvoorbeeld, is onlangs de zelfrijdende taxi geintroduceerd. En de selfdriving car van Google maakt al zelfstandige proefritten op de openbare weg in Californie. En de zelfsturende auto kennen we natuurlijk al van bijvoorbeeld Tesla en Volvo. Sterker nog, veel nieuwe modellen van vrijwel alle grote autofabrikanten hebben al een zogenaamde autopilot. Daarmee blijft de auto op de juiste rijbaan zonder dat een bestuurder iets hoeft te doen. En de parc-assist kennen we ook al in veel nieuwe modellen. Waarbij de auto dus geheel zelfstandig zichzelf inparkeert.

De zelfrijdende auto. toekomstmuziek?

Er wordt heel veel geschreven, gepraat en gepubliceerd over de autonome of zelfrijdende auto. Er zijn nog wel heel veel hobbels die genomen moeten worde. Wat denk je van wet- en regelgeving? Blijven de huidge verkeersregels? En kan een zelfrijdende auto buitendlandse verkeersregels interpreteren? Bijvoorbeeld als je met een zelfrijdende auto op vakantie gaat? En wie is er eigenlijk aansprakelijk op het moment dat een autonome auto een botsing of ongeluk krijgt?

Veel hobbels nog, maar neemt nietw eg dat de techniek er al klaar voor is. De voorspellingen geven aan dat er in 2020 10 miljoen zelfrijdende auto's op de weg te vinden zullen zijn. Waarschijnlijk vooral in dichtbevolkte gebieden en grote steden. Maar al snel daarna ook bij jou in de buurt?