Een bijbaan als student

Veel studenten hebben een bijbaantje. De een werkt in de horeca, de ander in een supermarkt, en zo zijn er nog vele andere baantjes voor studenten. Je denkt misschien, ik heb het al druk genoeg met mijn studie, ik ga er niet ook nog naast werken. Toch zitten er veel voordelen aan een bijbaantje hebben als student.

Om te beginnen is het geld natuurlijk een groot voordeel. Het is als student erg prettig om wat extra geld bij te verdienen. Een studentenleven kan best duur zijn, met alle borrels, feestjes, leuke uitjes, dure boeken en collegegeld. Als student kun je vaak aardig wat verdienen met een baantje, maar je moet wel in de gaten houden dat je genoeg betaald krijgt. Daar zijn namelijk allerlei regels over, en je wilt natuurlijk niet minder verdienen dan je hoort te krijgen. Dit kun je checken met een loonwijzer. Hiermee kun je een salarisberekening doen, zodat je weet of alles wel klopt.

Verder staat het goed op je cv als je gewerkt hebt tijdens je studie. Dit is om twee redenen. Als eerste laat het zien dat je gedreven bent, en dat je bereid bent om te werken. Als tweede laat het zien dat je ervaring hebt en dat wordt vaak gevraagd bij sollicitaties. Het is daarom handig om een bijbaantje te zoeken in het werkveld van je opleiding. Vaak zoeken ze mensen met een aantal jaar ervaring en tijdens je studententijd kun je die ervaring prima opdoen!

Als laatste is het ook gewoon goed voor je om te werken. Zo weet je hoe het is om te werken en zul je bewuster met geld omgaan. Je weet immers hoe lang je moet werken voor dat geld. Door verschillende baantjes te hebben gehad, kom je er ook achter wat bij je past en wat niet. Hier kun je bij studiekeuzes weer rekening mee houden.