Een tand of kies implantaat

Het komt wel eens voor dat mensen een tand of kies missen als gevolg van een ongeluk of een ontsteking aan de wortels van de tand. Een tand die weg is dat is natuurlijk niet leuk, je hebt een gat in je gebit en hebt moeilijkheden met eten en drinken. Het kan voor allerlei lasten zorgen. Wie dit voor heeft, kan er wel voor kiezen om een implantaat tand te nemen.

Een implantaat tand of kies zorgt ervoor dat het gebit weer volledig kan worden, er wordt dan een kroon geplaatst die de functie van de oorspronkelijke kies of tand weer kan overnemen. Dat wordt vaak gedaan nadat een tand of kies trekken onvermijdelijk was, de verstandskies trekken wordt daar niet bij meegerekend. Om een implantaat te krijgen, kan je terecht bij een implantoloog. Die bekijkt de situatie, er wordt gekeken of het mogelijk is een implantaat te plaatsen en soms wordt er een 3D scan gemaakt om de stand van de kaken te beoordelen. Als een implantaat een oplossing is voor het probleem, voort de implantoloog ook de implantatie uit. Eerst wordt er een ijzeren staafje in de kaak geplaatst dat het wortelkanaal moet vervangen, na een aantal maanden kan de kroon op dit staafje worden geplaatst, de kroon is een nagemaakte tand die mooi binnen het gebit past. Deze kroon kan pas na een vijftal maanden geplaatst worden, maar in de tussentijd kan er wel een vervangend kroontje gezet worden zodat de patiënt niet met een gat in zijn gebit moet rondlopen. Op deze manier krijgt de patiënt weer een mooi en volledig gebit.

Het kan ook voorkomen dat de stand van de kaken het moeilijk maakt om implantaten te kunnen plaatsen. Dan wordt er vaak een kaakfysio bijgehaald om de stand van de kaken te verbeteren zodat het gebit er geen problemen van ondervindt.