Wat zijn silicone hydrogel lenzen?

De silicone hydrogel lens is de meest recente ontwikkeling in de wereld van de contactlenzen. Niet te verwarren met silicon, het materiaal wat gebruikt wordt in half geleiders. Net zoals contactlenzen, wordt dit soort silicone ook gebruikt in andere medische toepassingen. Een van de grote voordelen van silicone hydrogel contactlenzen is dat ze sterk zuurstofdoorlatend zijn, waardoor er 6 keer zoveel zuurstof door gelaten wordt dan bij conventionele zachte lenzen – wat de silicone hydrogel lens perfect maakt voor toepassing in een nieuwe generatie van contactlenzen.

Conventionele contactlenzenkunnen een nadelig effect hebben op je ogen als je ze voor een langere periode draagt. De extra zuurstof die wordt doorgelaten houd je oog verser en gezonder en de silicone hydrogel heeft ook meer weerstand tegen de opbouw van eiwitten, wat leidt tot een minder grote kans op ooginfectie. Met hun zachte, comfortabele gevoel en gebrek en rigiditeit, zijn silicone hydrogel lenzen gemakkelijker te gebruiken dan de conventionele lenzen, en ze hebben ook nog eens een kleiner risico op complicaties.

Silicone hydrogel wordt ook gebruikt in de productie van harde contactlenzen, wat de veelzijdigheid van het product laat zien. Aangezien de meeste contactlens dragers niet de instructies van hun dokter opvolgen met betrekking tot het dragen en het vervangen en het feit dat 1 op de 5 zachte lens dragers hun contactlenzen ook dragen tijdens het slapen, helpt het gebruik van silicone hydrogel lenzen bij het verkleinen van zuurstofgebrek en gerelateerde problemen. Deze kunnen voorkomen worden als de doorstroming naar het oog wordt verminderd, wat kan gebeuren met conventionele lenzen. Nu silicone hydrogel beschikbaar is voor alle producenten, is het voor hen mogelijk om een grotere variëteit lenzen te produceren, wat ook tot een verhoogd comfort niveau en veiligheid zal leiden voor lensdragers.

Bausch en Lomb zijn de ontwikkelaars van de Biotrue Oneday contactlens als zijnde de eerste contactlens met drie op biologie geïnspireerde eigenschappen. Deze lens bevat 78% water, wat overeenkomt met het watergehalte van de cornea wat leidt tot voldoende zuurstoftoevoer om het oog gezond en wit te houden. The buitenkant van de lens is zo ontworpen om de vetlaag van de tranenfilm na te bootsen om hiermee uitdroging te voorkomen. Zelfs na 16 uur voelt de lens nog comfortabel aan.

Volgens Dr. Calvin Roberts van B&L geven veel patiënten aan dat ze troebel zicht hebben aan het einde van de dag of dat ze meerdere malen met hun ogen moeten knipperen als ze lange tijd naar een computerscherm kijken. Het troebele zicht kan veroorzaakt worden doordat de lens zijn vochtigheid verliest, hiermee verandert de vorm van de lens en daarmee ook het zicht. Dankzij hypergel zijn BioTrue lenzen in staat om de natuurlijke vochtigheidsgraad van het oog na te bootsen waarmee de lenzen gedurende de hele dag hun vorm behouden en daarmee ook goed zicht garanderen.

Auteur: http://lensdeal.nl