Ergonomisch werken in de toekomst

Een van de opkomende dingen de laatste tijd is het ergonomisch werken.  Met ergonomisch werken laat een bedrijf zien dat ze om haar medewerkers geeft. Met ergonomisch werken richt je de werkplek in zodat deze is afgestemd op de behoefte van de medewerker. De medewerker hoeft zich hierdoor niet aan te passen aan zijn omgeving en wordt hierdoor productiever. Ook daalt het ziekteverzuim in bedrijven waar er ergonomisch wordt gewerkt.

Wanneer een bureau verstelbaar is betekend dit nog niet dat er ergonomisch wordt gewerkt. Het gaat er bij ergonomisch werk om dat de omgeving wordt aangepast op de behoefte van de werknemer. Een werknemer met een bureau met veel opties werkt dus niet ergonomisch. Pas als een bureaustoel is afgestemd op de gebruiker is de bureaustoel ergonomisch. Echte resultaten zal je ook pas halen als alle meubelen zijn afgestemd op de gebruiker.

Om de meubelen af te stemmen op de gebruiker kan je gebruik maken van de arbodienst of een adviesbureau inhuren die zich met dit onderwerp bezig houdt. Zij komen vervolgens langs om alle meubelen op de medewerkers af te stemmen. Het afstemmen van de meubelen kost niet veel tijd, het is alleen wel nodig dat dit door een expert gedaan wordt. Alleen experts weten genoeg van ergonomisch werken af om het beloofde resultaat te waarborgen. Een internetwebsite kan je hier niet bij helpen.

Na een jaar kan je het ziekteverzuim meten en zal merken dat dit naar beneden is gegaan. Als je nog een extra jaar wacht is het ziekteverzuim waarschijnlijk nog verder naar beneden gegaan. En na een poosje weet je dat ergonomisch werken helpt. Hierdoor kan je de ziektekosten die je anders zou hebben gebruiken om het ergonomisch werken van de betalen. En als dat niet helemaal kan, kan dat gat worden opgevuld met de twee extra productieve uren per dag.