Kunststof mogelijkheden

3D printen is hot en wordt op grotere schaal uitgevoerd. Naast dat veel bedrijven investeren in 3d printers is er voor particulieren ook een leuk aanbod aan kleinschaligere printers. Zo is het dus mogelijk om vanuit een hobby kamer een aantal objecten te laten printen. Deze printers kunnen gekocht worden op internet en er zijn verschillende modellen. Elk model 3d printer heeft zo zijn eigen kenmerken en mogelijkheden. Ook heeft ruimte een grote invloed op welke printer er gekocht kan worden, een groter oppervlak betekend een groter printvlak, dan kunnen er grotere producten worden gemaakt. Ook kan er gekeken worden met welke materialen de printer werkt en met welke technieken. Daarnaast is software van een 3d printen erg belangrijk, het is wel zo handig als de software goed werkt, zodat de blueprints goed verwerkt kunnen worden.

Er zijn steeds meer materialen beschikbaar voor de 3d printer voor zowel de particulieren als zakelijke markt. Waardoor de mogelijkheden van printen steeds breder worden. De meest gebruikte materialen zijn kunststoffen. Deze kunststoffen worden verhit en zo gevormd tot een object, door de verhitting smelt de kunststof waarna het stolt in de gewenste vorm. Omdat deze kunststoffen eerst moeten afkoelen voordat er verder kan worden gegaan is het proces van 3d printen erg lang.

PLA is een kunststof, dat door bijna alle printers gebruikt kan worden. Het is een basis materiaal, dat smelt op 200 graden Celsius. Wel stolt deze stof redelijk snel, de gewenste droogtemperatuur ligt tussen de 15 en 20 graden Celsius. Waardoor dit een uitstekende kunststof is om mee te werken.

Een ander kunststof materiaal is pet-g materiaal, dit materiaal is recyclebaar en daardoor erg duurzaam. Van de stof pet-g worden de gelijknamige Petflessen gemaakt, naast flessen worden er ook talloze verpakkingen gemaakt van dit materiaal. Ook wordt dit materiaal verwerkt in katoen, van de combinatie van deze materialen worden verschillende fleece producten gemaakt zoals fleece truien en fleece dekens.