Opgepakt en een schikking gekregen, wat nu?

Als we het hebben over strafrecht, praten we over alles dat te maken heeft met rechtsregels en de straffen die horen bij het overtreden van deze regels en wetten. Om het simpel te zeggen, iemand of iets heeft zich misdragen en moet daarvoor bestraft worden. Maar je wilt wel dat dit rechtvaardig gebeurt, niet zoals vroeger waarbij er rechtsprocessen gevoerd kunnen worden met als doel het onrechtvaardig beoordelen van de aangeklaagde.

In Nederland als we het hebben over strafrecht praten we over twee verschillende strafbare feiten: Overtredingen en misdrijven. Een overtreding is heel simpel, door rood rijden of het milieu vervuilen. Voor een overtreding krijg je een boete, nadat je die boete betaald hebt word je niet vervolgd en zal er geen markering ontstaan van je overtreding. Het is normaal dat mensen soms een overtreding maken en daar is niets mis mee. Een misdrijf is een ander onderwerp, dan praten we over diefstal of roof, handel in illegale substanties of voorwerpen en zelfs moord. Als je een misdrijf hebt ondergaan, en je wordt gepakt door de politie, zal je meestal een tijdje moeten zitten voor je straf. Soms hoeft dit niet, als je fatsoenlijk omgaat met de agenten en goed kan uitleggen wat er gebeurd is. Hierna zal je een schikking ontvangen, deze zal lijken op een boete maar is iets heel anders.

Een schikking is namelijk een vorm van toegeven, als jij de schikking betaald geef je toe dat je de misdrijf bent aangegaan. Dit is niet altijd de beste optie, aangezien zo’n schikking altijd op je strafblad word genoteerd en dat kan problemen in de toekomst opleveren. Stel je wordt opgepakt in het Westland en leeft in Den Haag, je krijgt een schikking thuisgestuurd en nu vraag je je af wat je moet doen. Schakel altijd een advocaat in die gespecialiseerd is in strafrecht en in je stad woont, voor het bovenstaand geval is dat dus een strafrecht den haag advocaat.