Rutjespaardenboxen

Alle paarden


het paard bestaat al zo’n 70 miljoen jaar maar zag er vroeger heel anders uit. Vele oersoorten zijn ondertussen uitgestorven. Toch heeft de mens het paard veel later leren gebruiken. Men vermoedt dat dit 3500 jaar geleden begon. Het tam maken van deze dieren was een moeilijke taak.
Er bestaan nu ongeveer 200 pony en paardenrassen. Je kan een pony en een paard makkelijk uit elkaar halen. Een paard is namelijk groter en een pony heeft kortere benen en een rondere buik.

Paardenboxen en omheiningen zijn ervoor dat de paarden niet zomaar weg kunnen lopen. Als je Paarden hebt zijn dat, samen met voedsel, de belangrijkste dingen om te hebben. Je kan het je namelijk niet zomaar veroorloven dat de paarden zomaar weg kunnen lopen. Een Paardenbox is ook erg belangrijk voor dat een paard wel zijn of haar rust kan krijgen. Een paard moet er dus ook kunnen liggen.

De soorten paardenboxen


Je hebt meerdere soorten paardenboxen. Zo heb je paardenboxen basis, luxe paardenboxen, groepshuisvesting en mini paardenboxen. Basis paardenboxen zijn gewoon de standaard paardenboxen, er zit niks bijzonders in of aan. Je hebt nog wel een aantal verschillen tussen de basis paardenboxen, zo hebben sommigen een draaibare tussenwand en anderen een vaste tussenwand. Verder zit er ook nog verschil in de kleuren. Daarnaast heb je ook nog de luxe paardenboxen, hierbij gaat het om de Birmingham en de Oxford. Het grootste verschil tussen deze twee soorten paardenboxen is, is dat de Oxford paardenstallen aan de zijkanten hoog is maar aan de voorkant laag, waardoor de paarden als het ware over de box kunnen met hun hoofd. De Birmingham paardenboxen zijn rondom helemaal even hoog. Hierbij kunnen de paarden niet over de box heen met hun hoofd. Verder heb je nog de groepshuisvesting. Dit is een paardenbox die groot genoeg is dat er meerdere paarden in deze box kunnen. Tot slot heb je nog de mini paardenboxen. Dit is een paardenbox die bedoeld is voor kleine paarden, ook wel pony’s.


Verschillende houten omheiningen


Er zijn ook meerdere soorten omheiningen. Zo heb je houten omheiningen, lint en band omheiningen, stalen omheiningen en afrastering. Houten omheiningen is een omheining om bijvoorbeeld een weiland. Je hebt meerdere soorten houten omheiningen, zo heb je meerdere soorten hout, andere kleuren en sommigen hebben er nog gaas bij tussen zitten. Verder zijn er ook nog lint en band omheiningen. Het is bijna hetzelfde als een houten omheining, het verschil is alleen dat tussen de verticale houten palen geen houten palen ertussen hebben zitten maar een lint of een band. Daarnaast zijn er ook nog stalen omheiningen, stalen omheiningen kunnen voor meerdere dingen gebruikt. Je kunt het gebruiken om paarden niet weg te laten lopen maar het is ook mooi voor omheining om je huis. Tot slot is er ook nog afrastering. Afrastering zijn lage omheiningen die worden gebruikt voor bijvoorbeeld kippen of varkens. Je hebt meerdere soorten afrasteringen, zo heb je ze van hout met gaas maar heb je ook gewoon hekwerk. 

Bron: http://www.rutjespaardenboxen.nl