Wat is een onafhankelijk vergelijk keurmerk?

Nederland zoeken miljoenen keren per jaar via een vergelijksites naar de beste deal of aanbieding die aansluit op hun wensen en behoeftes. Een keurmerk van een webwinkel kan vaak iets zeggen over een bepaalde service en geeft vertrouwen. De keurende instelling stelt voorwaarden aan diensten of producten. Ook mogen ondernemers pas een keurmerk op hun product zetten als er toestemming is gegeven van de keurmerkeigenaar. Vaak roepen of schrijven websites dat ze een onafhankelijke vergelijkingswebsite zijn maar blijkt dat in praktijk niet altijd zo te zijn. In dit artikel gaan we dieper in op het keurmerk.

Wat is een keurmerk?

Een keurmerk is een compact en visueel kwaliteitsoordeel over een soort dienst of product. Zodra consumenten een keurmerk herkennen, weten ze dat de dienst of het product goed is bevonden door een onafhankelijke, deskundige instantie. Als een consument onzeker is over het beslissen over een aankoop kan een keurmerk helpen. Een eventuele miskoop van onbekende producten en diensten kunnen leiden tot grote schade. Iedereen kan keurmerken afgeven maar zullen pas meer vertrouwen bieden als een gespecialiseerde certificerende instellingen (CI’s) dit doen. Vaak hanteren keurmerken ook een gedragscode. Deze gedragscode bevat de 10 belangrijke punten over transparantie en objectiviteit. Zo moet bijvoorbeeld in iedere vergelijk de best passende energieabonnement altijd duidelijk en als eerste worden getoond, ook als er geen samenwerking mee is.

Het thuiswinkel keurmerk

Thuiswinkel Waarborg is een keurmerk voor winkels die via het internet verkopen in Nederland. Dit keurmerk bestaat sinds 2001. Naast de bedrijven als bol.com, Wehkamp en Coolblue dragen kleine online winkels ook het keurmerk. Er waren in totaal 2200 ondernemingen die het Thuiswinkel Waarborg mogen voeren. Samen realiseren de bedrijven voor ruim 70 procent van alle online consumentenbestedingen in Nederland. Alle leden van de vereniging moeten opnieuw elk jaar de certificering voor Thuiswinkel Waarborg doorlopen. Deze certificering richt zich naast de vaste speerpunten als veiligheid en bedenktijd, ook op andere zekerheden op het gebied van financiële stabiliteit en veiligheid van de webwinkel. Een lucht water warmtepomp kopen is een investering voor duurzame energie. Ook hier zijn tal van erkende websites beschikbaar.

Het vergelijkers keurmerk

Keurmerken merken vaak dat veel vergelijkers zichzelf ‘ onafhankelijk ‘ noemen terwijl ze: abonnementen hoger plaatsen omdat ze meer commissie krijgen, onderdeel zijn van een internetprovider of providers uit hun vergelijking laten omdat ze weinig commissie krijgen. Het vergelijk keurmerk is opgericht samen de ACM (Autoriteit Consument & Markt) en met een aantal echte onafhankelijke vergelijkers om een gedragscode op te stellen waar internetvergelijkers zich aan moeten houden. Vergelijking Keurmerken zijn opgericht op de consument te beschermen tegen oneerlijke vergelijkingen op het internet. Het doel van dit vergelijk keurmerk: Vergelijk providers op een eerlijke manier. In deze blog gaan we wat dieper in op het keurmerk.

In het kort

Het hebben van een keurmerk heeft een positieve impact voor de bezoeker. Een keurmerk wordt vaak geassocieerd met vertrouwen en veiligheid van een website. Toch is het zo dat iedereen een keurmerk hanteren die niet even betrouwbaar zijn. Kijk daarom goed of de website bekende keurmerken voert zoals Thuiswinkel of het vergelijkers keurmerk. 

Dit reclame-artikel is geplaatst door (internetspecialisten), gegevens zijn bekend bij en geverifieerd door de beheerder van deze website.