Overgewicht bij kinderen

In 1996/1997 vond de vierde Landelijke Groeistudie plaats, een onder zoek naar lengte en gewicht van de Nederlandse jeugd. Hieruit bleek dat de jeugd steeds zwaarder wordt: maar liefst 13% van cie kinderen heeft last van overgewicht. De voorgaande, derde, Landelijke Groeistudie vond plaats in 1980. In die zestien jaar tijd is overgewicht en obesitas bij kinderen sterk toegenomen (zie tabel 1.2). Die toename is met name te zien in de leeftijdscategorie 511 jaar. De verwachting is dat het aantal te dikke kinderen de komende jaren nog meer zal toenemen. Een groot percentage van de kinderen met overgewicht heeft ook als volwassene gewichtsproblemen en loopt een groter risico op levenslange obesitas. Een te dik kind van zes maanden oud heeft een kans van 11% om volwassene met overgewicht te worden. Bij een te dik kind van zeven jaar oud is dat risico 41% en bij een adolescent 80%.

Wat is de oplossing? Moeten mollige kinderen op dieet? Niet zonder een arts te raadplegen, vinden de experts. Wat de een overgewicht vindt, vindt de ander precies goed. Bovendien hebben kinderen met lichte gewichtsproblemen vaak geen dieet nodig, maar ouders die letten op wat hun kinderen eten en hoe vaak ze bewegen. Kinderen eten tegenwoordig niet zozeer meer dan vroeger, maar wel anders, zoals snoep, snacks en frisdranken. Daarnaast bewegen ze steeds minder. Buiten spelen wordt steeds meer vervangen door televisie kijken of computerspelletjes spelen. Kinderen krijgen dus vaak meer calorieën binnen dan ze verbruiken.

Om met goede voeding een gezond gewicht te behouden, wordt aangeraden om kinderen ouder dan twee jaar, net als hun ouders, een dieet te laten volgen dat per dag niet meer dan dertig procent calorieën uit vet bevat, tien procent of minder aan verzadigde vetten en minder dan 300 ing cholesterol.

Ouders kunnen ook beginnen met de televisie uitzetten. Reclames die op kinderen gericht zijn, promoten nu niet direct een gezond eetpatroon. Zeg nu zelf: wie heeft er na het zien van twintig reclamespotjes over chocoladerepen en snoep nog trek in een worteltje?