Baardverzorging

Als je een fanatieke baarddrager bent en je baard heeft al een mooie lengte bereikt ben je maar al te bekend met de hoeveelheid verzorging die je baard nodig heeft. Voor degene die nog niet bekend zijn met goede baardverzorging of de heren die nog wel wat extra info willen, zullen we hier een paar basics op een rijtje zetten.

 

Baardolie

Om te voorkomen dat de huid onder je baard gaat uitdrogen en schilferen is een baardolie essentieel. Een goede baardolie hydrateert je huid en voorkomt jeuk. Daarnaast verzacht een baardolie je haren waardoor ze minder in je huid prikken. De haren in je baard zijn heel anders als die op je hoofd, waardoor ze veel sneller uitdrogen en dus erg ruw gaan aanvoelen. Dit is samen met het uitdrogen van de onderliggende huid de grootste oorzaak van jeuk en irritatie.

Een goede baardolie is voorzien van essentiële oliën, zoals bijvoorbeeld jojoba-olie of zelfs een kokos-olie.

Online kan je tegenwoordig genoeg baardoliën kopen die zijn voorzien van deze oliën. Een tip voor het uitzoeken van je eerste baardolie: zoek een baardolie die voorzien is van verschillende oliën. Dan heb je profijt van de verschillende eigenschappen van verschillende oliën.

 

Baardzeep

Zoals we hierboven al zeiden: de baardharen zijn heel anders dan de haren op de rest van je hoofd. Ze zijn erg gevoelig voor uitdrogen en gaan zonder pardon weer jeuken, met of zonder baardolie. Dit kan je voorkomen daar een speciale baardzeep te gebruiken. Deze zepen zijn speciaal ontwikkeld om je haren te voeden terwijl ze je baard weer fris en fruitig maken. Daarnaast schuimen de meeste baardolie veel beter, wat gewoon een heerlijk gevoel geeft. Dat in combinatie met de beschikbare geuren maakt een fijne baardzeep ook essentieel voor de perfecte baardverzorging.

 

Baardkam/borstel

Dit is optioneel maar kan wel een groot verschil maken. Als je met een baardkam tot op de huid kunt kammen, masseert dat de onderliggende huid een beetje. Dit stimuleert de bloedsomloop en zorgt dus indirect weer voor een gezondere baard.

Let wel op dat je alleen borstelt in een droge baard en alleen kamt in een natte baard. Als over een natte baard borstelt beschadig je de baardharen en als je door een droge baard kamt trek je baardharen mee. Dit is allebei niet de bedoeling natuurlijk.

 

Baardbalsem

Hoe langer je baard groeit hoe meer je zult merken dat het steeds lastiger wordt om hem onder controle te houden. Je eerste instinct bij zo’n wilde baard zal misschien de schaar zijn, maar dat is zonde! Met een beetje baardbalsem krijg je die wilde baard wel weer onder controle. Deze balsems houden je baard niet alleen onder controle maar verzorgen je baardharen ook gelijk. De meeste hebben zelfs nog een heerlijke geur ook, dus wat wil je nog meer!